2017 Yurtdışı emeklilik borçlanmasından kimler faydalanabilir? yurtdışı emeklilik için gereken belgeler neler?ev hanımları için yurtdışı emeklik borçlanması nasıl yapılır? yurtdışı emeklilik için nereye başvurulur? Yurtdışı emeklilik SGK bilgi alma telefon numarası 0090 216 170 11 22
Yurtdışında çalışan ya da ev hanımı olarak bulunan Türk vatandaşlarına 3201 sayılı Kanunla yurt dışında geçen sürelerini geriye dönük borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olma hakkı verilmiştir. 5510 sayılı Kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi ve SGK tarafından tahakkuk ettirilecek borç miktarının ödenmesi suretiyle yurtdışındaki vatandaşlarımız Türkiye’den emekli olabilirler.Yani çmür boyu emeklilik maaşı alma ve diğer Türkiye’de emeklilere tanınan tüm haklardan faydalanabilirler..
Yurtdışı borçlanması hangidönemlere kapsar?
Yurtdışı borçlanma kapsamındaki süreler; Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir seneye kadar olan işsizlik süreleri ile ev hanımı olarak geçen sürelerdir.
Yurtdışı Borçlanması yapacak vatandaşlar hangi belgelerle nereye başvurmalıdır?
Yurtdışında geçen sürelerini borçlanmak isteyen vatandaşlar, 3201 Sayılı Kanunun uygulama yönetmeliğinin “Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” 7.inci, 8.inci ve 9.uncu maddeleri dikkate almak suretiyle belgelerini temin ederler ve bu maddeler çerçevesinde borçlanma talebinde bulunurlar.
Yurtdışı borçlanmalarda belgelendirme şartına ilişkin yükümlülüğün yerine getirilmesini sağlayan belgeler; sosyal güvenlik anlaşması akdedilen veya akdedilmeyen ülkelere ve ülke ayrımı yapılmadan ev kadını olarak geçen sürelere ilişkin olmak üzere farklılık göstermektedir.
Sosyal Güvenlik Anlaşması akdedilen ülkelerde geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için ibrazı gereken belgeler
- Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartlarından,
- Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın, çalışılan ülkede işyerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgelerinden,
- Yurtdışında kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesinden,
- Bulunulan ülkelerdeki Türk Konsoloslukları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri veya Ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanması için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,
- Yurda dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem yapılan pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
durumlarına uygun olan belgenin SGK’ya ibraz edilmesi gerekir.
- Sosyal Güvenlik Anlaşması akdedilmemiş ülkelerde geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için ibrazı gerekli belgeler
- Bulunulan ülkelerdeki Türk Konsoloslukları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri veya Ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,
- Yurtdışında çalıştıkları iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümelerinden,
- Gemi adamları, çalıştıkları geminin bayrağını taşıdıkları ülkelerde bulunan Türk Konsoloslukları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri veya Ataşelikler gibi temsilciliklerinden alacakları ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerini veya iş yerlerinden alacakları sigortalılık sürelerini gösterir bonservisleri ile gemilerde çalıştıklarını gösterir belgelerde kayıtlı bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri yada pasaportlarında çalışma süreleri ile örtüşen giriş-çıkış tarihlerini gösterir sayfaların örneklerinden,
- Yurda dönmüş olup da yurtdışında geçen sürelerini belgelemek isteyenler, çalıştıkları ülkeye çalışma vizesi alarak giriş yaptıkları ve o ülke makamlarınca işlem yapılan pasaport/pasaportlarının asılları, bonservisleri, çalıştıkları ülkenin ilgili birimlerince kendilerine verilen belgelerle birlikte Türkiye’de ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
durumlarına uygun olan belgenin SGK Kurumuna ibraz edilmesi gerekir.
· Ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanmasında ibrazı zorunlu belgeler
Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilecektir.
- İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.
- Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.
- Yukarıdaki 1 ve 2 nci maddelerde belirtilen belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.
- Kanuna göre yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile borçlanılması halinde, sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlandırılacak, pasaport fotokopisi veya yurda giriş-çıkış çizelgesinden ülkemizde bulunulduğu tespit edilen süreler hiçbir şekilde borçlandırılmayacaktır.
Yurtdışı Borçlanma Müracaatı Nereye Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumunca sonuçlandırılacak olan borçlanmaların Kurumun hangi birimine yapılacağına ilişkin genel kural, son defa Türkiye’de geçen çalışmaların sigortalılık haline göre belirlenmektedir.
Buna göre, Türkiye’de son defa;
- – Hizmet akdi veya kendi nam ve hesabına bağımsız kapsamında çalışması bulunanlar ile hiç çalışması bulunmayanların, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine,
- Kamu görevlisi olarak çalışması bulunanların, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Mithatpaşa Caddesi No: 7, Sıhhıye/ANKARA adresine” yazılı olarak başvurmaları gereklidir.
- Yurtdışında çalışmakta iken veya yurda kesin dönüş yaptıktan sonra ölenlerin yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ile ev kadınlığında geçen sürelerin borçlandırılması için hak sahiplerince yapılacak başvurular da, ölenin Türkiye’deki sigortalılık statüsü dikkate alınarak, Sosyal Güvenlik Kurumunun yukarıda açıklanan birimlerine yapılmalıdır.