2018 Emeklilik Aylığı Nasıl Hesaplanır? SSK’dan emekli olanlar ne kadar maaş alır? 2018’de Bağkur maaşı ne kadar olacak? 2018’de emekli olacak memur ne kadar maaş alır? 2018 yılı SSK emekli maaşı hesaplama işlemi nasıl yapılır? 2018 Bağkur emekli maaşı hesaplama formulü nedir?
İlk işe başlangıçta çalışanlar için uzun bir süre gibi gözüken emeklilik aslında çok hızlı gelen bir sürectir. SSK’lı olsun , Bağkur’lu olsun ya da memur olsun tüm çalışanlarda gaye ilerki yaşlarında emekli olmak ve iyi bir maaş almaktır.. Aslında emekli olmakdan çok size bağlanan emekli maaşının miktarı daha önemli.
Bu nedenle bağlanacak olan emekli aylığının miktarı oldukça önemlidir ve bu da aslında kişinin bir açıdan kendi inisiyatifindedir.Benim elimden ne gelir seslerini duyar gibiyim. Yazımızın devamını okuyunca size bağlanan emeklilik maşının az ya da çok olması size bağlı olduğunu göreceksiniz.
Genellikle tüm sigortalılar emekli olduklarında ne kadar maaş alacakları, emekli olduklarında alaçakları emekli maaşlarının nasıl hesaplandığı gibi konularda bir çok akıllara takılan soruları mevcuttur. Aslında internette bu konuda kesinleşmiş bir maaş hesaplama formulü yok. Alacak olduğunuz maaşın belirlenmesinde iki önemli etken mevcut. Bunlardan ilki emeklilik tarihi itibarıyla güncellenmiş ortalama aylık kazanç, İkincisi ise aylık bağlama oranıdır.
1 Ekim 2008 tarihi sonrası ödenen primler için
Ortalama aylık kazanç, seneler itibariyle Bağ-Kur SSK, Emekli Sandığı veya Banka Emekli Sandıklarına bildirimi yapılmış/borçlanılmış olan sigorta primine esas matrahın her sene enflasyon ve büyüme oranının % 30’undan oluşan güncelleme katsayıları ile emeklilik tarihine kadar olan süre güncellendikten sonra toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi ve çıkan rakamın 30 ile çarpılmasıyla ortaya çıkartılır..
Yukarıda belirtiğimiz bu yöntemle ortalama aylık kazancın bu şekilde bulunması 1 Ekim 2008 tarihi sonrası ödenen primler için geçerli olup, Bu yöntem SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için de geçerlidir.
2000 yılından önce ve 2000-1/10/2008 dönemi için aylık hesaplama yöntemi
2000 yılından öncesine kadar ortalama aylık gelir farklı hesaplanırken, 2000-1/10/2008 döneminde ise sigortalılık statüleri için farklı şekillerde hesaplanır.
Aylık bağlama süresi, 1/.10/2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için ilk 3600 günün her 360 günü için % 3, sonraki her 360 için ise %2 olarak dikkate alınmak suretiyle hesaplanmaktadır.
Bunun dışında , aylık bağlama oranı ortalama kazançta olduğu gibi 1/10/2008 tarihi öncesinde değişik dönemler için farklı şekilde hesaplanıyordu.
Emekli aylığının bu iki parametresi yukarıda anlattığımız şekilde belirlendikten sonra,
“ Aylık= Ortalama Aylık Kazanç X Aylık Bağlama Oranı ” formülüyle hesaplanmaktadır.
Vatandaşın emeklilik aylığının yüksek olabilmesi için, hem sigorta primine esas kazancın yüksek olması (tavandan veya tavana yakın miktardan ödenmesi), hem de kişinin aylık bağlama oranının yüksek olması gerekmektedir ki, bu da prim ödeme gün sayısının yüksekliğine bağlıdır. Zira, fazladan ödenen her 360 günlük prim aylık bağlama oranını 2 puan artırmaktadır.
Bu nedenle ,yüksek emekli aylığı almak isteyen çalışanlar, hem çalışmalarının her dönemini kayıtlı (sigortalı) geçirmeleri, hem de sigorta primlerinin gerçek kazançları üzerinden ödenmesi gerekmektedir.
Sosyal güvenlik reformunda da emeklilik sistemi, kişilerin uzun süre sigortalı olarak çalışmaları ve bu süre içinde de primlerinin yüksekten ödenmesi üzerine kurgulanmıştır.
Özellikle, SSK sigortalılık statüsüne tabi olanların emeklilik şartlarından olan asgari prim ödeme gün sayısı ile emeklilik yaşı arasındaki makas açılarak, kişilere bir anlamda prim ödeme gün sayısını doldurduktan sonra da kayıtlı çalışarak aylık bağlama oranlarını yükseltmeleri şeklinde yönlendirmede bulunulmuştur.
Bu durumu bir örnekle açıklayaçak olursak konunun anlaşılmasını biraz daha kolaştırmış oluruz..
21 yaşında SSK statüsünde 2011 yılında çalışmaya başlayan erkek bir kişi, devamlı çalışması halinde asgari prim ödeme gün sayısını 20 yıl sonra (7200 prim ödeme gün sayısı) dolduracak ve kişi 41 yaşında olacaktır.
Bu kişinin, çalışmayı bırakması durumunda aylık bağlama oranı (20x%2) % 41 olacak ve emeklik yaşı (61 yaş) için de 21 yıl daha beklemek zorunda kalacaktır. Bu kişinin ortalama aylık kazancının 1.000 TL olduğu varsayıldığında emekli aylığı 1.000 TL X%41=400 TL olacaktır.
Buna karışın söz konusu kişinin emeklilik yaşına kadar kayıtlı çalıştığı varsayıldığında, toplam 14400 prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı (41x% 2) %82’ne çıkacak, emekli aylığı da 1.000 TLX%82=820 TL olacaktır.
Burada önemli bir husus da, emekli aylığı hesabında diğer çarpan olan ortalama aylık kazancın düşmemesi için emeklilik için gerekli olan asgari prim ödeme gün sayısı doldurulduktan sonra primlerin yüksekten, en azından eski seviyesinden ödenmesi gerekmektedir.
Zira, aylık hesabı için aylık bağlama oranı ortalama aylık kazanç ile çarpıldığından, çarpandan biri yükselse de diğerinin düşmesi çarpan etkisini tam olarak yansıtmayacaktır.
Görüldüğü gibi, emekli aylığının hesabı aslında basit bir matematik işlemi olup, bu işlem sonucunun yüksek olması kanunen belirlenen hesaplama kuralları dışında, bizzat sosyal güvenlik sisteminde olanlara bağlıdır. O nedenle kayıt dışı çalışmamaya özen gösterip, bunun takipçisi olmak ileride “yüksek emekli aylığı” anlamına gelecektir.