4A 4B 4C Nedir?
4A- 4B- 4C’nin tanımı ve 4a ,4b, 4c arasındaki fark nedir? Emeklilik için araştıranlar ya da e-devlet üzerinden sorgulama yaparken karşımıza çıkan 4A 4B 4C kavramları bir çoklarımız için yabancı, ne anlama geldiğini bilmiyor.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olanlar Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleşmişler ve aradaki bu ayrım kaldırılmıştır. Ancak bu defada çalışanlar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında (a), (b) ve (c) şeklinde kategorilere ayrılmışlardır.
Çok merak edilen bu kodlamaların ne olduğu hemen aşağıda yer almaktadır.
Eski isimleri ile SSK çalışanları şimdiki adı ile 4A,
Bağkur olanlar 4B,
Emekli Sandığı’ na bağlı olanlar da 4C
olarak anılmaktadır.
* 4A Eski sistemde SSK’ya prim ödeyenler, yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır. 4/a kavramı 5510 sayılı yeni yasa ile sgk kapsamında yani yeni yapıda SGK kapsamında olanlara 4 A’lı denmektedir.
* 4B Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır
Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur’luyum” demek yerine, “4B’liyim” diyecekler.
* 4C Eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi
* 4D Daimi devlet işçileri oluyor. Tüm sendikal haklardan yararlanabiliyorlar.