Emekli olmuş, ancak hala çalışanların hakları var mı? Emekli olan ancak çalışanların ne gibi hakları vardır? Ayrıntılar yazımızın devamında yer almaktadır.
Kendi işini yapan emeklilerin hakları neler?. Peki emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin hakları neler? emekli çalışanlar işten çıkartılınca tazminat alabiliyor mu? Emekli çalışanların izin hakkı nasıl uygulanıyor?Çalışan emekli rapor parası alabilir mi? gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz..
Ülkemizde yaklaşık 11 milyona yakın emekli ya da maaş alan dul ve yetim var.Türkiye’deki emeklilerin büyük çoğunluğunun yaş ortalaması 40-50 hal böyle olunca ve ekonomik sıkıntılar emeklilerin çalışma hayatında aktif yer almasını neden oluyor..Türkiye de yaşayan emeklilerin kısmı kendi işini yaparken çoğunluğu da bir başka firmada sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor. Buna her hangi bir engel yok ama bu şekilde çalışan emeklilerin bazı durum değişiklikleri söz konusu ,bunun yanında emekli çalışanların kanuni hakları da bulunuyor.
ÇALIŞAN EMEKLİLERİN MAAŞINA ZAM VAR MI?
Kendi işini yapan emeklilerin maaşından alınan %10 kesinti kaldırıldı ve Mart ayından itibaren bu emeklilerin maaşları % 10 zamlanacak.Yalnız bu zam başkalarının yanında çalışan emeklileri etkilemiyor. Peki başka bir firmada çalışma hayatını sürdüren emeklilerin ne gibi hakları var?
Bir ayakkabı firmadasında işci olarak çalışan emekliyim. İşten çıkartıldığımda tazminat alabilir miyim?
Emekli olduktan sonra her hangi bir firmada yeniden işe girenler için tazminat konusundaki haklar diğerlerinden farksız. Yani askari bir yılı doldurup kendi kusuru ve isteği dışında işten ayrıldığında çalıştığı sene kadar bürüt maaşı tazminat olarak alır. Eğer aynı firmada çalışıyorsa ,emekli olurken tazminatını alması bu sonucu değiştirmez.
Petrol dolum tesisinden Emekli oldum ,fakat aynı firmada çalışmaya devam ediyorum. Tazminatım ne olur?
Bu durumdaki kişiler için de emekli olduğu tarihte tazminat hakkı doğar ve kıdemi sıfırlanarak çalışmaya devam ederler. Emekli olduğu halde tazminatını almadan çalışmayı devam ederse kıdem hakkı devam eder.
Çalışan Emekliler Rapor Parası Alabiliyor mU?
Çalışan emekliler, hastalanır veya cerrahi oparasyon geçirirlerse rapor alabiliyor ancak iş kazası ve meslek hastalığı durumu yoksa, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) rapor parasını alamıyorlar. Diğer çalışanlar ise iş kazası veya meslek hastalığı olsun olmasın rapor aldıklarında ilk iki gün haricindeki sürenin ücretini SGK ödüyor.
Çalışan emekli kendisi istifa ederse tazminat alabilir mi??
Eğer emekli çalıştığı iş yerinden tazminatını alarak ayrılıp yeni bir işyerinde işe başlamışsa, istifa edmesi durumunda tazminat alamaz.Eğer aynı işyerinde emekli olduktan sonra mevcut tazminatınızı alarak devam ediyorsanız kıdeminiz sıfırlanır ve bir yılı doldurmadan tazminat hakkınız olmaz. Emekli olduktan sonra tazminatınızı almadan aynı işyerinde çalışmayı sürdürüyorsanız,yeni sözleşme yapmadığınızdan dolayı kendi isteğinizle de ayrılmış olsanızda veya işveren tarafından işinize son verilse bile tazminatınızın tamamını alıyorsunuz. Yani çalışanın fiilen emekliye ayrılma durumu söz konusu olduğundan (haklı fesih) ödenecek tutar son maaş üzerinden gerçekleşiyor. Bu konuda bağlayıçı yargıtay kararları da bulunuyor.
Emekli çalışanların izin hakkı nasıl uygulanıyor?
Çalışan emeklilerin izin hakları açısından da diğer çalışanlardan bir farkı olması söz konusu değil.Yalnız kıdemini sıfırlayan emekli çalışanların izin hakkı yeniden başladığı için azalıyor. Eğer kıdemini sıfırlamamışsa eski hakları geçerliliğini sürdürüyor.Unutmamak gerekir ki, 50 yaşın üzerindekilere kıdemi ne olursa olsun 20 günden az izin verilmesi kanunen yasak.
Emekli çalışanlara ihbar ödeniyor mu?
Eğer halen çalıştığınız iş yeri sizi işten çıkarmışsa ihbar hakkınız bulunuyor.Yalnız işten kendiniz ayrılırsanız ihbar kakınız olmuyor ve işten ayrılaçağınızı belli bir süre önce işverene bildirmeniz gerekiyor.Tabi bu durum da kıdeme göre belirleniyor.