Ev hanımı emeklilik şartları nedir? 2017 emeklilik şartı nedir?
Bu yazımızın konusu yurtdışında yahut yurtiçinde ki ev hanımlarına yakından ilgilendiren ;ev hanimlari emekli olabilir mi,ev kadınları emekli olabilir mi,ev hanımları nasıl emekli olabilir,ev hanımları nasıl emekli olabilir 2016,ev hanımları sigortalı olabilir mi,ev hanımları ssk lı olabilir mi,ev hanımı emeklilik,ev hanımı emeklilik şartları gibi arama konularına cevep olacak..
Eğri oturalım, doğru konuşmak gerekirse mesleklerin en zoru en uzun çalışma gerektireni ev hanımlığı.”Ev hanımlığı iş mi kardeşim” diyen beylerin sesini duyar gibiyim.Beyler kabul etsede etmesede ,dünyanın en zor ve emekliği olmayan işi ev hanımlığı bence.Nitekim ev hanımları belki bir işverene bağlı olarak çalışmıyorlar fakat ev işleri, çocuk bakımı gibi uğraşlar da yabana atılır şeyler değil.Ev hanımlığının emekliliği yok derken yanlış anlaşılmasın,SGK emekliliği var ama emekli oluncada iş bırakamıyorsunuz tabi ölünceye kadar çalışmaya devam…Bu işin espirisi tabi ..
Neyse konuyu fazla dağıtmadan gelelim ev hanımlarının SSK’dan Bağkur’dan emekli olama şartlarına.Ev hanımları hiç prim yatırmadan her hangi bir sigortalılık başlangıçı olmadan emekli olabilir mi? Sorusuna cevap evet..Ev hanımlarının hiç çalışmadan emekli olabilmeleri mümkündür.Fakat emekli olmak isteyen ev hanımlarının bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor.
Yurtdışında yaşayan ev hanımları, yurtdışında geçen sürelerine karşılık gelen primleri(yurtdışı borçlanması) toplu olarak yatırdıktan sonra emekli oluyorlar. Yalnız Türkiye’de ki ev hanımlarının geçmişe dönük toplu olarak primlerini yatırıp emekli olma şansları yok.
Yurtdışında yaşayan ve Yurtdışında ev hanımı olarak geçirdiği süreleri borçlanarak emekli olmak için başvuruda bulunacak ev hanımları gereken belgeleri hazırlayıp, SGK ya başvurması gerekiyor. Ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılmasında, yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi, ayrıca aşağıda sıraladığımız belgelerden biri ile teyit edilmeli.
- İkamet belgesinin Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.
- Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.
- Yukarıdaki belgeler temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.
Bu belgelerden birisi temin edildikten sonra SGK’ya yazılı olarak (dilekçe verilerek)yurtdışı borçlanması talebinde bulunulması gerekli.
Peki Ev Hanımları Yurtdışı borçlanmasında ne kadar ödeyecek?
Yurtdışı borçlanması yaparken ödenecek miktarı siz belirleyebiliyorsunuz. Fakat bunun bir alt ve üst sınırı var. Buna göre, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, günlük brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı arasındaki kazancın yüzde 32’si kadar.
Yani borçlanılacak her gün için en az 13.5 TL, en fazla 88 TL ödemeniz gerekiyor. Tabii ödenen miktar ne kadar fazla olursa bağlanacak emekli maaşı da o kadar fazla oluyor.(bu verilen örnek 2015 yılı için geçerli)
Ev hanımı olarak borçlanma talebinden sonra size SGK tarafından ödeyeceğiniz tutarı gösteren bir yazı gönderilecek. Borç tutarının tamamını, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödemeniz gerekiyor. Ödemezseniz yeniden başvuru yapmanız gerekecek.
Tabii bu tutarı ödemeniz emekli olduğunuz anlamına da gelmiyor. Emekli aylığı alabilmeniz için borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması gerekiyor. Ayrıca emekli maaşı bağlandıktan sonra yurtdışına gidip çalışmaya başlanırsa veya yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alınırsa emekli aylığınız kesilir.
Türkiye’ deki ev hanımlarının geçmişe dönük borçlanma yaparak emekli olması belki mümkün değil ama isteğe bağlı sigortalı olarak gelecekte emekli olma olanakları var.Ev hanımları isteğe bağlı sigortalı olabilir
Özellikle ev kadınları, bazı tanıdık şirketlerde çalışmadıkları halde hatır olarak sigortalı gösteriliyor. Bu uygulama tamamen yasa dışıdır ve büyük cezalarla karşılaşma riski vardır. Ceza bir tarafa, eğer tespit edilirse ödediğiniz tüm paralar ve sigortalılık zamanları boşa gider.
Peki İsteğe bağlı sigorta Nedir?
Kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle hem emeklilik, malullük ve ölüm sigortalarını hem de genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan bir sigorta. Yani isteğe bağlı sigortalı olduğunuz zaman ileride emekli aylığı veya malullük aylığı alabildiğiniz gibi ölüm halinde gerekli şartlar sağlanırsa hak sahiplerine ölüm aylığı da bağlanıyor. Ayrıca sağlık hizmetlerinden de diğer sigortalılar gibi faydalanabiliyorsunuz.
Peki, isteğe bağlı sigortalı olmanın şartları neler?
18 yaşını doldurmuş olmak,Sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK’ya başvuruda bulunmak.
Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalı olduktan sonra her ay SGK’ya prim ödemeleri gerekiyor. İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını siz belirleyebiliyorsunuz. Yani en az brüt asgari ücret üzerinden en çok ise brüt asgari ücretin 6.5 katı üzerinden prim ödemeniz mümkün. Belirlediğiniz bu tutara yüzde 32 prim oranı uygulanıyor ve ödeyeceğiniz prim ortaya çıkıyor. Örneğin, asgari ücret üzerinden prim ödemek istiyorsanız 2015’in ikinci yarısı için aylık 407.5 TL prim ödemelisiniz.
İsteğe bağlı sigorta priminin, ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Örneğin, temmuz ayına ait primi ağustos ayının sonuna kadar ödemeniz gerekli.
Ev hanımları 4/b’li (Bağ-Kur’lu) sayılır
Ev hanımı olarak isteğe bağlı sigortalı olduğunuz zaman ödediğiniz primlerden dolayı aynı 4/b’li yani eski tabirle Bağ-Kur’lular gibi sayılıyorsunuz. Bu da hiç kuşkusuz işçi statüsünde çalışanlara göre daha dezavantajlı.
Çünkü işçiler (yani 4/a’lılar) 7200 gün prim ödeyerek emekli olmaktayken 4/b’liler emekli olmak için 9000 gün prim ödemek zorundalar. Ayrıca emeklilik için 58 yaşını doldurmanız gerekiyor.
Bunun yanı sıra eğer emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışmanız halinde 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabilirsiniz.
Ayrıca bugün isteğe bağlıya prim ödemeye başlayanlar 5400 gün prim ve kadın 61 yaş, erkek de 63 yaş şartlarıyla yaş haddinden emekli olabiliyor.