Hamburg Konsolosluk Randevu Alma – Yurtdışı Emeklilik İşlemleri için Almanya’dan Türk konsolosluklarına randevu alarak başvuruda bulunabilirsiniz. Almanya’dan yurtdışı borçlanması nasıl yapılır ? Yurtdışı emeklilik borçlanması için gerekli belgeler neler? kimler yurtdışı borçlanması yapabilir gibi sorularınızın cevabını Hamburg Başkonsolosluğu bünyesinde hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği tarafından veriliyor.
Bunun dışında ; pasaport , kimlik kartı , noter , vatandaşlık ,nüfus ,evlilik ,doğum bildirimi dövizle askerlik gibi konsolosluk işlemleri içinde randevu alınması zorunlu ..
Randevu Almak İçin Tıklayınız
Almanya’dan yurtdışı borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olmak için başvurular SGK ‘a (Sosyal Güvenlik Kurumu) yapılır.Yurtdışı borçlanma başvurusu yapmak basında ya da televizyonlarda anlatıldığı gibi zor bir işlem değildir. Başvuru için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra Türkiye’de yaşadığınız şehir ya da en son çalıştığınız iş yerinin bulunduğu ildeki Sosyal Sigotalar Kurumundan başvuru yapılır. Başvurular şahsen yapılmakta olup hiç bir araçı kurum (avukatlar hariç ) sizin adınıza işlem yapamaz. Bağkur veya SSK ile olan anlaşmızlıklar avukatlar araçılığıyla açılacak dava ile çözümlenir..
Bunun dışında Almanya’dan , yurdışı borçlanma ve emeklilik işlemleri ile ilgili sorunlarınız , yapılması gereken işlemler , gerekli belgeler hakkında ayrıntılı bilgiyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerinden ücretsiz edinebilirsiniz..
Hamburg Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’ne yurtdışı borçlanma ve Türkiye’den emeklilik konuları hakkında bilgi almak amacıyla başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar diğer konsolosluk işlemlerinde olduğu gibi randevu almaları gerekiyor. Randevular internet üzerinden www.konsolosluk.gov.tr adresinden TC kimlik numarası , kimlik bilgileri ve e-posta adresi girilerek alınır..
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği İletişim Bilgileri
Adres ; Mittelweg 13, 20148 Hamburg, Deutschland
Telefon : +49 40 44 80 93 66
Faks : +49 40 44 80 93 55
E-Posta : hamburg@csgb.gov.tr
Hamburg Başkonsolosluğu İletişim
Posta Adresi
Tesdorpfstrasse 18, 20148 Hamburg, Deutschland
Telefon:+49-40 44 80 33-0
Faks:+49-40 44 52 58
E-Posta: konsulat.hamburg@mfa.gov.tr
Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilmem hususunda kısaca bilgi verebilir misiniz?
3201 sayılı Kanunla, yurtdışında çalışan veya ev hanımı olarak bulunan Türk vatandaşlarına yurt dışında geçen sürelerini geriye dönük borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olma hakkı tanınmıştır.
Yurtdışında 18 yaşından sonra geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik sürelerinde Türk vatandaşı olanlar bu sürelerini, ayrıca çalışmış olup olmadıklarına bakılmaksızın ev kadınları aynı şartlarla yurtdışı sürelerini borçlanabilirler.
Yurtdışı Borçlanma İşlemlerinin Şartları Nelerdir?
Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Antlaşması imzalanmış ülke olsun veya olmasın yurtdışında çalışan Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler yurtdışında geçen hizmetlerini ve ev kadınlığı sürelerini ülkemiz sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde Türkiye’de geçmiş hizmet gibi değerlendirilmesini sağlamak amacıyla borçlanabilirler.
Borçlanma kapsamındaki süreler yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen sürelerdir.
Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanabilmek için borçlanma yapmak istenen sürelerde ve borçlanma başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmak (doğumlaTürk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler dahil olmak üzere) , ev kadınlığında geçen süreleri veya hizmetleri belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şartları aranır.
Yurtdışı hizmet borçlanmalarında, “Türk vatandaşı olmak” şartının iki durumda yerine getirilmesi zorunludur. Bunlardan birisi, borçlanılması istenilen sürelerde ilgilinin Türk vatandaşı olması, diğeri ise yurtdışında Türk vatandaşlığında geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunan sigortalı veya hak sahibinin yazılı başvuru tarihinde (doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler hariç olmak üzere) Türk vatandaşı olmasıdır.
Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığı devam edenler de, söz konusu yasa ile getirilen düzenlemeden yararlanabilmektedirler.
Yurtdışı hizmet borçlanması için ilk olarak ne yapılmalıdır?
Yurtdışı hizmet borçlanması yapabilmek için öncelikle Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi doldurulmalıdır.
Bu belge dışında yurtdışı hizmet borçlanması isteğine dair yazılı dilekçe ile yapılan başvurular da kabul edilir. Ancak, dilekçede yer alan bilgiler, borçlanma işlemini sonuçlandırmakta yeterli değil ise ilgiliden Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesinin doldurulması istenir.
Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi örnekleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri /Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebileceği gibi, başvuru sahiplerince Sosyal Güvenlik Kurumu web sayfasından temin edilebilir.
Yurtdışı Borçlanma başvurusu yaparken Yurtdışı Borçlanma Talep dilekçesi ile birlikte sizden hangi belgeler istenir?
Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması için bunların borçlanma başvuru sırasında belgelendirilmesi zorunludur. Yurtdışı hizmet borçlanması başvurularında Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi ekinde yurtdışı çalışmalarını gösterir durumlarına uygun hizmet belgelerinden biri alınır.
Borçlanmanın yapılabilmesi için Kuruma ibraz edilmesi gereken belgeler, sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ve akdedilmeyen ülkelerde geçen hizmet süreleri ile ev kadınlığında geçen süreler itibariyle aşağıda sayılmıştır: