İsveç Stokholm Konsolosluk Randevu Alma Yurtdışı Emeklilik Borçlanması işlemleri için yapılması gerekenler ve gerekli belgeler neler? İsveç ev hanımı ve çalışanlar için yurtdışı emeklilik borçlanması nasıl yapılır? Hem İsveç’den hemde Türkiye’den nasıl emekli olunur? İsveç’den yurtdışı borçlanması için kaç para yatırılır? gibi sorularınızın cevabını diğer merak ettiğiniz emeklilik konuları hakkında ,Stokholm Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesinde hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği çalışanlarından ücretsiz bilgi edinebilirler.
TC Stokholm Konsolosluk randevusu alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği çalışanları ile yüz yüze görüşebilirisiniz.
Konsolosluk Randevusu Almak için Lütfen Tıklayınız
İsveçte yaşayan veya yaşamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile mavi kartlılar,(sadece Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlandırılmaktadır) Türk vatandaşı olarak 18 yaşından sonra İsveç’teki çalışma süreleri ve çalışma süreleri arasında ve sonunda bir seneye kadar işsizlikle geçen dönemlerini borçlanabilmektedirler.
Ayrıca kadınlar, medeni durumlarına bakılmaksızın (evli -bekar), İsveçte yasal olarak ikamet ettikleri süreleri de ev kadını olarak borçlanma imkanına sahiptirler.
Yurtdışı borçlanma işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) şahsen müracaat edilebileceği gibi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği’nden ya da www.sgk.gov.tr internet adresinde formlar bölümünden temin edilecek ”Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesini” doldurularak, Müşavirliğimizde hazırlanan hizmet belgesi ile birlikteposta yoluyla iadeli taahhütlü olarak başvuru yapılabilmektedir.
Borçlanma başvurusu yaparken, aşağıdaki belgeleri Stokholm Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğine şahsen getirerek ya da posta yoluyla Büyükelçilik adresine göndererek ”Yurtdışı Hizmet Belgesi” alabilirsiniz.
1- Talebinizin, iletişim bilgilerinizin ve almakta olduğunuz (Sjukersättning) hastalık tazminatı ya da (Sjukpenning) hastalık yardımı ile yaşlılık aylığı (Ålderpension) varsa bunların belirtildiği dilekçe,
2- İsveç’ten almakta olduğunuz (Sjukersättning) hastalık tazminatı ya da (Sjukpenning) hastalık yardımı ile yaşlılık aylığı (Ålderpension) varsa, ilgili kurumdan (Försäkrängskassan/Pensionmyndigheten) alınan emekli olduğunuza dair karar yazısı (beslut av pension),
3- Malluliyet emeklisi iseniz Försäkringskassan; çalışan veya yaşlılık emeklisi iseniz Pensionmyndigheten kurumundan alınacak ve sigortalılık başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirtildiği S/T 4 Formu,
4- Skattavetkett kurumundan alınacak ve İsveç’e ilk geliş tarihini gösteren ikamet belgesi (Personbevis),
5- T. C. Nüfus cüzdanı fotokopisi.
Türkiye’de ikameti olan vatandaşlarımızın başvurularını ikametlerinin olduğu ilin; Türkiye’de ikameti olmayanların ise nüfusa kayıtlı oldukları ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yapmaları gerekmektedir. Türkiye’deki çalışmanız Emekli Sandığı kapsamındaysa, başvuru adresiniz, ‘”SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü/Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa cad. No.7 Sıhhiye ANKARA” adresidir.
Lütfen posta ile göndermiş olduğunuz belgelerin birer fotokopisini ve posta gönderme makbuzunuzu saklayınız.
Önemli Not:
Mevzuatımıza göre hizmet belgesinin geçerli olabilmesi için düzenlendikten sonra geçerlilik süresi bir (1) aydır. Başvurunuzu yaparken bu süreyi gözönünde bulundurunuz.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRLİĞİ İLETİŞİM
Adres: Dag Hammarskjölds Väg 20, 115 27 Stockholm
Telefon: 08 – 660 35 50 (14:00 – 15:00 arası)
E-posta adresi: stokholm@csgb.gov.tr
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI: www.csgb.gov.tr
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI: www.sgk.gov.tr