Prim eksiği olanlar nasıl erken emekli olabilir? 2018 SGK Prim eksiği olanlar, borçlanarak ya da hizmet tespitiyle emekli olabiliyor. Meslek hastalığı, malulluk ve engellilik hali de erken emekliliğin yolunu açıyor
Çalışanların yüzde 35’i kayıtdışı yani sigortasız. Çoğu kişi işe girişinin SGK’ya bildirilip bildirilmediğini dahi bilmiyor. Yıllar sonra merak edip prim, yaş ve emeklilik durumuna bakanlar yatmayan primleri görüyor. Bu yüzden emekli olamayan 100 binlerce kişi var. Ancak hiçbir şey için geç değil. Eksik sürelerin tespiti yapılabilir.
5 YILLIK SÜRE VAR
Hizmet tespiti için dava iş mahkemelerinde açılıyor. Ancak süre çok önemli. Çalışan sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde dava açılmalı. Çalışan ölmüşse hak sahipleri için 5 yıllık hak düşürücü süre çalışanın vefatından itibaren başlar. Bu yolla prim yeterse, vefat eden sigortalının dul ve yetimlerine emekli maaşı da bağlanır.
İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ SİGORTALIYA AİT
Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa hizmet tespiti dava açabilirsiniz. Hizmet tespit davası açmak için ‘SGK işyeri dosyası’, ‘sigortalının işyeri sicil dosyası’, ‘işverenin mesleki kuruluş kaydı’, ‘dernek ve esnaf sicil kaydı’, ‘ücret bordroları’, ‘tanık’, ‘bilirkişi’ delil olarak sunulabilir. Dava sonucu eksik primler tamamlanı, işçinin tazminatı da ödenir.
BU YIL BORÇLANAN DAHA AZ ÖDER
Prim eksiğinin tamamlamanın diğer bir yolu da borçlanmak. Erkekler askerlik, kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Ayrıca, gurbetçi kadınlar yurtdışında geçirdikleri süreyi borçlanabiliyor. Askerlik borçlanması yoluyla 540 gün, doğum borçlanması yoluyla 2160 gün kazanmak mümkün. Borçlanmayı bu yıl bitmeden yapan avantajlı çıkar. Ayrıca, işgücü kaybı ve malulluk durumun da erken emeklilik mümkün.