Emekli maaşını daha yüksek almak için ne yapılmalı? Emekli maaşı daha yüksekten alınabilir mi? Yüksek maaş alabilmek için yapılacaklar nelerdir?Yüksek Emeklilik Maaşı Almak İçin Nasıl Yurtdışı Borçlanması Yapılır? Borçlanma miktarı emeklilik maaşını etkiler mi?
Emekli olayımda aman nasıl olursa olsun dememek lazım.Yurtdışı emeklilik başvurusu yaparken alacağınız emeklilik aylığını bir nevi kendiniz belirliyorsunuz.Emeklilik başvurusu yaparken tüm şartlar göz önüne alınarak en yüksek emeklilik maaşını nasıl alabilirim diye sık dokuyup ince elemek lazım.E nede olsa bir kere emekli olunuyor.Anlayacağınız bir sefer maaşı bağlandımı bunu yükseltmenin imkanı yok(ancak genel zam alınırsa yükselir)
1 Kasım 2008 tarihi sonrası 5510 sayılı kanun ile birlikte Bağkur (4B) ya da SSK’lı(4A) çalışan herkesin asgari ücretle çalıştığı her ay emekli olduğunda alacağı maaşı 3 lira azaltıyor.Firma sahipleri Bağkur’da basamak da olmadığı için kazanç beyanını firmasının durumuna göre kendileri tarafından belirleniyor.
4A’lı (Sigortalı)çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumuna bildireceği prim tutarının belirlenmesinde çok fazla fikir beyan etmesi mümkün değil.Türkiye’de işverenle askeri ücret ve sigortalılık pirimlerinin belirlenmesinde pazarlık yapmak yok gibi birşey.İşsizliğin yoğun oldu bir ülkede maaş beyenmemek işverenle dişe diş pazarlık yapmak olası gözükmüyor gibi.E durum böyle olunca işverene sadece çalıştığınız gün sayısını az gösterip böylece günlük kazanç tutarınızın artacağını anlatıp ikna etmek kalır.Bunu da çoğu işveren kabul etmez.Tabi anlayışlı bir işveren ile çalışıyorsanız durum değişir .Beni ayda 5 gün 7 puantaj kodu ile çalışan göster primi aynı öde demeniz yeterlidir.
Bağkur’lu (4B) geliri iyi ise asgari ücretin en az 3 katı kazanç bildirmelidir ki ileri de hatırı sayılır bir emekli maaşına kavuşsun.
Peki ileride alacağımız emekli maaşını borçlamalar ile değiştirebilir miyiz?
Sosyal Güvenlik Sistemimizde şu an uygulama da olan borçlanmalar; Doğum ,askerlik ve yurt dışı borçlanmadır.
Borçlanmalardan Yurt dışı borçlanma eğer doğru yıllar seçilerek yapılırsa doğrudan emekli maaşını etkiler. Yine İsviçre de çalışan vatandaşlarımızın Türkiye ‘den emekli olurken yapacağı borçlanma emekli maaşını direkt etkiler. Başka bir yazının konusudur detay gerektirir.
Doğum borçlanması Sosyal Güvenlik sistemimizde ilk defa çalışılmaya başlandıktan sonra ki doğumları borçlandırır.Yani doğum borçlanması yapabilmek için;
*Borçlanma yapmanıza imkan sağğlanması için öncelikle işe girmeniz ardından doğum yapmanız gerekir.
*En çok 3 doğuma kadar borçlanabilirsiniz.
*Doğumdaki çocuklar kaç ay hayatta kaldıysa o kadar süreyi borçlanırsınız.
*Adınıza prim yatmamak kaydıyla doğumdan sonra çalışmadığınız süreleri borçlanabilirsiniz. Yani doğumdan sonra prim ödendiyse bu süreleri tekrar borçlanma hakkınız yok.
*Her bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması hakkınız bulunuyor.Çalıştığınız veya prim ödediğiniz süreleri düşüp geri kalanı borçlanırsınız.
*SSK (4A) Bağkur (4B),Emekli Sandığı(4C) önemli değil.Üç kurum için de borçlanma hakkınız bulunuyor.
*Sigorta başlangıcını doğum borçlanması geriye götürmez.
*Çoğul gebeliklerde prim ödenmeyen süre çocuk sayısı kadar artmaz.İkiz çocuk için prim ödenmeyen askari 720 gün borçlanılabilir.
*Diğer çocuğun doğum tarihi ile ilk çocuk için yapılan borçlanma süresi birbirini takip eden doğumlarda kesintiye uğrar.
Eğer 1999 öncesi yıllar için doğum borçlanması yapıyorsanız ,yani doğumlarınız 1999 öncesi ise asgari borçlanma rakamından borçlansanız dahi emekli maaşınız artar.Şöyle ki 1999 öncesi alt sınır aylık uygulaması vardı.1999 öncesi bir gün dahi gününüz varsa alt sınır aylığından daha düşük emekli maaşı bağlanamaz.
Eğer doğumlarınız 1999 sonrası ise bu süreleri de asgari günlük tutar yerine en az asgari ücretin 3 katı üstünden borçlanmanızı öneririm.Değilse hiç doğum borçlanması yapmayın daha iyidir.
Askerlik borçlanması diğer bir borçlanma şeklidir.Askerlik borçlanması eğer işe girmeden önce askerlik yaptıysanız askerlik yaptığınız süre kadar da borçlanırsanız sigortalılığınızı geriye götürür.Çoğu zaman bu emeklilik yaşınızı da değiştirir.Diyelim 18 ay askerlik yaptınız ve askerden gelince de çalışmaya başladınız.Şu anda emekli olacak iseniz tüm askerlik sürenizi borçlanmanızı ve emekli maaşınızı artırmanızı öneririm.1999 öncesinde ne kadar fazla ödenmiş priminiz varsa emekli maaşınız o oranda yüksek olacaktır.Kazanç tutarları da emekli maaşında oldukça önemli bir kıstastır.Ama yine de 1999 öncesi borçlanabileceğiniz günleriniz varsa ve eğer emekli olmadıysanız borçlanma yapmadan emekli olmayın derim.