Yurtdışı borçlanmasına alteranatif bes emeklilik nedir? BES ile emekli nasıl olunur?
Yurdışında yaşam şartlarının zorlaşması,ekonomik krizin getirdiği zorluklar ,işsizlik ve buna benzer konular yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının emekli olup Türkiye’ye dönme arayışına sokuyor..Yurtdışında yaşadıkları ülkelerdeki emeklilik yaşının uzun olması gurbetcilerin Türkiye’den emekli olma yollarını aramalarındaki başlıca nedenlerden birisi oluyor.
Hemen hemen her gün 50 yaş veya altı ziyaretcimiz bize telefonla ya da web sayfamızdan ulaşarak Türkiye’den emekli olamak için yurtdışı borçlamması hakkında detaylı bilgi istiyor.Fakat Türkiye’den de emekli olmak o kadar kolay değil.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’den iki yolla emekli olabilirler(eğer devlet memuru değillerse) SSK ya da Bağ-Kur ‘dan..Emekli olma şartlarını belirleyen yasa 1999 yılında itibaren yapılan yeni bir yasa ile değiştirildi. Yeni yasayla çalışanların SSK’dan ve BAĞ-KUR’dan emekli olma şartları değiştirilmişti. Buna göre; 1999 yılından sonra işe girenler için(SSK) daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58’e, erkeklerde ise 43’ten 60’a çıkartıldı. SSK’ya tabi çalışanların emeklilik gün sayıları ise 7 bin olarak belirlendi.
Bağ-Kur’dan emekli olabilmek için; erkeklerde ilk defa sigortalı olduğu tarihten itibaren 25 yıllık bir süre ile birlikte 9000 gün,kadınlar ise 20 yıllık süre ile 7200 gün prim ödedikleri taktirde yaşlarına bakılmadan emekli aylığı bağlanmakta iken,09.09.1999 tarihinde 4447 sayılı kanun ile emekliliğine 2 yıl kalanlar hariç olmak üzere bir kademelendirmeye tabi tutulmuştur.
E hal böyle olunca Türkiye’den emekli olmakta isteyenler yaşa takılıyor.Emeklilik yaşı gelmediği halde yurtdışı borçlanması yapacak vatandaşlar başvuru sonrasında 3201 sayılı Kanuna göre tahakkuk ettirilen borç tutarı tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödemek zorundalar. Üç ay süre içerisinde ödeme yapmayanların borçlanma işlemleri iptal edilir.
Yurtdışı emeklilik başvurusu yapacak, daha erken yaşdaki ziyaretcilerimize nacizane tavsiyemiz ;Bireysel Emeklilik Hesabı açtırmaları olacak.Neden derseniz ? Sizlere birden çok neden saymak mümkün ama en akla yatanı söylecek olursak Yurtdışı borçlanması için ödeyeceğiniz miktarı Hazine müşteşarlığının kasasında biriktimiş olur, bunun yanında Yurtdışı borçlanması için ödeğeceğiniz paranın %25 ni develete ödetmiş olursunuz.
Devletin tüm bireysel emeklilik katılımcılarına yaptığı destek ödemesinden faydalanırsınız. Devlet katkısı, ödenen katkı payının %25’i kadardır.Katkı payı tutarınız kredi kartınızdan ya da banka hesabınızdan düzenli olarak tahsil edilir. Böylece belirli bir disiplin içinde tasarruf yapmış olursunuz.Dilediğiniz zaman, düzenli ödemeleriniz dışında miktarını sizin belirleyeceğiniz ara ödemeler yapabilir ya da senelik katkı payı tutarını belli bir ayda yatırıp devlet katkısından daha erken yararlanabilirsiniz. Unutmayın ne kadar erken ödeme yaparsanız, devlet katkısının getirisinden o kadar erken yararlanmaya başlarsınız.